Het parasympatisch en het sympatisch zenuwstelsel

Het parasympatisch zenuwstelsel 

Dit reguleert vooral de werking van de organen. Het reguleert de ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag door middel van de sinusknoop.
Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt juist voor rust en herstel na een actie.
Onderstaand plaatje laat zien welke zenuwen bij het parasympatisch zenuwstelsel horen en wat ze onder andere stimuleren.

De belangrijkste en grootste zenuw van het parasympatisch systeem is de nervus Vagus. Dit is de tiende zenuw die door het lichaam heen zwerft.
De Nervus Vagus ontspringt achter in je hoofd bij de hersenstam. Hij loopt via de hals naar beneden. De zenuw vertakt naar het strottenhoofd, de slokdarm en de luchtpijp. Weer verder  naar beneden gaat een deel van de nervus vagus naar de borst en vertakt daar richting het hart en longen. De nervus vagus loopt van daaruit weer verder naar andere organen. De nervus vagus wordt ook de ontspanningszenuw genoemd. De zenuw houdt de organen in de gaten en stuurt hierover informatie naar de hersenen. Als alles goed gaat krijgen de hersenen de juiste informatie door.

Het sympatisch zenuwstelsel

Het sympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je klaar bent voor actie. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je hartslag omhoog gaat en er suiker wordt vrijgegeven. Je krijgt snel meer energie, bent alert  en daar waar de energie even niet zo nodig is, gaat het dan niet heen.
Er treedt in heftige en acute situaties de algemene stress response in. De vecht of vlucht reactie.
Maar in het dagelijks leven heb je dit zenuwstelsel nodig bij bijvoorbeeld opstaan, lopen, eten en drinken.
De hypothalamus is het belangrijkste regelcentrum in de hersenen voor de werking van het sympathische zenuwstelsel. Dit deel van de hersenen staat in verbinding met het sympathische zenuwstelsel via zenuwvezels die van de hypothalamus naar de sympathische centra in het ruggenmerg lopen. 
Ook produceert de hypothalamus hormonen die via draden worden doorgegeven naar de hypofyse. De hypofyse is namelijk de grote hormonale regelaar.
Met Epiphora zorgen we voor een betere doorbloeding en dus balans van het regelcentrum van het sympatisch zenuwstelsel.

Oefeningen: 

De nervus vagus helpen ontspannen. 
Lig op je rug en vouw je handen achter je hoofd aan de onderkant van je schedel. Dat is de plek waar de nervus vagus ontspringt en door je lichaam heen loopt. Naar organen boven en onder het middenrif. Terwijl je ligt kijk je naar links maar je houdt je hoofd recht. Probeer zo lang mogelijk zo te kijken totdat je voelt dat je moet gapen of slikken.
Doe dit ook met je ogen de andere kant op.
Zend ondertussen met je handen geruststellende gedachten naar het plekje waar de zenuw begint en vanuit daar je lichaam in gaat. 


Verbinding maken tussen het hart en gezichtszenuwen. 
Leg een hand op je hart en maak echt verbinding met je hart. Leg ook een hand op je gezicht. Op een van je wangen. Voel hoe er verbinding gemaakt wordt met het zenuwdeel dat je hart en gezichtsspieren verbindt. Leg je hand op de andere kant van je gezicht. Is er een verschil? Geniet van de rust en verbinding tussen hart en gezicht. Prent dit gevoel echt in. Probeer ook je gezicht zo goed mogelijk te ontspannen. Mond los, kaak los. En verbinden.
Kun je later ook dit gevoel terughalen als je je handen niet op je hart en gezicht hebt liggen?

Oefeningen voor de sacrale zenuwen.

Wil je het deel van de zenuwen van het parasympatisch zenuwstelsel dat onder in de rug ontspringt meer laten kalmeren, dan zijn dit heel goede oefeningen. 
Het belang van een goede ademhaling bij een ontspannen bekken kan niet genoeg benadrukt worden. 
Als het diafragma goed werkt, willen de bekkenbodemspieren meedoen! Ze kopieren het middenrif. 
De oefeningen zijn niet moeilijk te doen en echt heerlijk om te ervaren.