Dit reguleert vooral de werking van de organen. Het reguleert de ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag door middel van de sinusknoop.
Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt juist voor rust en herstel na een actie.
Onderstaand plaatje laat zien welke zenuwen bij het parasympatisch zenuwstelsel horen en wat ze onder andere stimuleren.

De belangrijkste en grootste zenuw van het parasympatisch systeem is de nervus Vagus. Dit is de tiende zenuw die door het lichaam heen zwerft.
De Nervus Vagus ontspringt achter in je hoofd bij de hersenstam. Hij loopt via de hals naar beneden. De zenuw vertakt naar het strottenhoofd, de slokdarm en de luchtpijp. Weer verder  naar beneden gaat een deel van de nervus vagus naar de borst en vertakt daar richting het hart en longen. De nervus vagus loopt van daaruit weer verder naar andere organen. De nervus vagus wordt ook de ontspanningszenuw genoemd. De zenuw houdt de organen in de gaten en stuurt hierover informatie naar de hersenen. Als alles goed gaat krijgen de hersenen de juiste informatie door.

Het sympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je klaar bent voor actie. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je hartslag omhoog gaat en er suiker wordt vrijgegeven. Je krijgt snel meer energie, bent alert  en daar waar de energie even niet zo nodig is, gaat het dan niet heen.
Er treedt in heftige en acute situaties de algemene stress response in. De vecht of vlucht reactie.
Maar in het dagelijks leven heb je dit zenuwstelsel nodig bij bijvoorbeeld opstaan, lopen, eten en drinken.
De hypothalamus is het belangrijkste regelcentrum in de hersenen voor de werking van het sympathische zenuwstelsel. Dit deel van de hersenen staat in verbinding met het sympathische zenuwstelsel via zenuwvezels die van de hypothalamus naar de sympathische centra in het ruggenmerg lopen. 
Ook produceert de hypothalamus hormonen die via draden worden doorgegeven naar de hypofyse. De hypofyse is namelijk de grote hormonale regelaar.
Met Epiphora zorgen we voor een betere doorbloeding en dus balans van het regelcentrum van het sympatisch zenuwstelsel.

Het dorsaal vagaal deel.
Dit deel is het vroegst ontwikkelde deel. Dit deel van het parasympatisch zenuwstelsel loopt via de achterzijde van het lichaam en reageert op signalen van onveiligheid.
Deze zenuwen hebben geen isolatie laagje (myeline) waardoor de signalen van onveiligheid heel snel doorgegeven kunnen worden.
Dit was vroeger handig bij acute dreiging. De meeste dieren zijn geen aaseters en ze zien je simpelweg over het hoofd wanneer je “voor dood ligt.”

Tegelijkertijd kun je ook zo ontspannen raken dat je verslapt in een soort extase.
Seksuele opwinding wordt ook door dit deel gestuurd. 
Als dit deel van het zenuwstelsel goed en gezond wordt aangestuurd ben je verbonden en ontspannen. 
Wordt dit niet goed aangestuurd, dan ben je uit verbinding. Je bevriest, vertraagt, valt stil. Om jezelf te beschermen van hevige emoties “raak je weg” of raakt blanco. Het kan dus zowel fysiek als emotioneel doorwerken. 

De sympatische toestand of respons. 
Je hebt een sympatische aansturing nodig om in de ochtend op te staan: je moet aan gaan staan voor de dag. 
In de vroege tijd van de mens was dit systeem nodig om te kunnen overleven.
Je lichaam bereidt zich voor om te kunnen vechten of vluchten. Je bent even niet zo afgestemd op anderen omdat je eigen veiligheid voor gaat. 
Het kan samengaan met angsten, overmatig waakzaam zijn door alle zintuigen open te zetten en voortdurend te "scannen"of je veilig bent. 
Als je te sympatisch bent en blijft, dan kan het zijn dat je door te zoeken naar veiligheid signalen verkeerd kunt begrijpen. Een blik van iemand kun je verkeerd of negatief uitleggen. Maar ook woorden van mensen kun je verkeerd opvatten. 
Om dit te herschrijven is het van belang dat je meer na gaat bij anderen of het klopt wat ze zeggen of hoe ze kijken. 
En het is belangrijk dat je oefeningen doett om te kalmeren. 
De Epiphora werkt hier in door. Want de hypothalamus (het aansturingssysteem van het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel) wordt beter doorbloed. 

Ventraal Vagaal
Dit deel van het zenuwstelsel loopt meer aan de voorkant onder andere naar de organen boven het middenrif. 
Dit deel is het jongst ontwikkelde deel van het zenuwstelsel. Het is nodig om te verbinden met onszelf en met anderen. 
Als je in een ventraal vagale toestand bent, dan voel je je veilig. 
Je reguleert jezelf goed. Ook in pijn en verdriet ben je verbonden en kun je jezelf erkennen en dragen. Je kunt ook in pijn en verdriet meer mogelijkheden en oplossingen zien en verkennen. 
Je bent verbonden met anderen en je kunt je uiten, hulp vragen en ook geven. 

 

Toeveging voor deze dag: 

- We doen veel oefeningen om de verschillende soorten zenuwstelsel en staten van zijn te ervaren en te exploreren. 
- We werken met overleden dierbaren en bekenden. 
- Ook werken we met psychometrie: dan voelen we in op degene tegenover ons, een voorwerp of op afstand. 
- We mediteren 
- We eten gezamenlijk met door iedereen meegebracht eten.